El 14 de novembre de 2023, la nau espacial Voyager 1 va experimentar un mal funcionament inesperat. Els científics de la missió van detectar una interrupció en la transmissió de dades comprensibles cap a la Terra, malgrat que es va confirmar que la nau seguia operant de manera normal en altres aspectes. Aquesta anomalia va disparar les alarmes a la NASA, i es va iniciar una investigació per determinar la causa de la desconnexió.

Després de diverses anàlisis, es va descobrir que el problema era degut a una falla en un dels tres ordinadors a bord de la nau, conegut com el subsistema de dades de vol (FDS, per les seves sigles en anglès). Aquest sistema és crucial per al processament i la transmissió de dades científiques i d’enginyeria cap a la Terra. Es va identificar que una part de la memòria del FDS havia deixat de funcionar correctament, provocant la transmissió de dades incomprensibles.

Per resoldre aquest problema, l’equip de la missió va desenvolupar una solució que consistia en reprogramar la memòria del FDS per evitar la part afectada. Aquest procés va requerir una meticulosa reorganització del programari i una reubicació de les dades per assegurar la seva integritat i funcionalitat.

El 18 d’abril d’aquest any (2024), es va iniciar el procés de càrrega del nou programari a bord de la Voyager 1. Malgrat la distància colossal de la nau espacial respecte a la Terra, a més de 24 mil milions de quilòmetres, l’operació es va dur a terme amb èxit. Després de diverses hores de transmissió i processament de dades, es va confirmar que la nau havia acceptat el nou programari i que el sistema FDS estava operant correctament.

El 20 d’abril, per primera vegada en cinc mesos, la Voyager 1 va tornar a establir una connexió amb la Terra, enviant dades sobre el seu estat. Aquest èxit representa un pas crucial en la continuïtat de la missió de la nau, que té com a objectiu l’exploració de l’espai interestel·lar.

Imatge: NASA

Recuperada la connexió amb la Voyager 1

Post navigation


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *